Δεν αποδεχόμαστε – δεν συμβιβαζόμαστε με την τραγική κατάσταση των δομών υγείας στα νησιά μας!

 

Καλούμε όλα τα Σωματεία Εργαζομένων και το Λαό της Χίου να συμμετέχουν μαζικά στις 2/11/23 στην παν-αιγιακή κινητοποίηση στις 12.30 μμ στην είσοδο της Απλωταριάς και στις 6/11/23  στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 18.30. Τετάρτη 25/10/2023 σύσκεψη Σωματείων & Φορέων του Νησιού στη αίθουσα περιφερειακού Συμβουλίου στις 18:30.

Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1946) η υγεία είναι “η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας”.

Έτσι, λοιπόν, η έννοια της υγείας δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία κ.ά.

Το ενιαίο, καθολικό, δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας πρέπει να οργανώνεται σε: Πρωτοβάθμιο – δευτεροβάθμιο – τριτοβάθμιο επίπεδο και Επείγουσα Ιατρική (ΕΚΑΒ), που είναι αλληλεξαρτώμενα, αλληλοεπιδρούν και η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το βαθμό και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας τους.

Στις πρωτογενείς υπηρεσίες πρόληψης, για τη μείωση ή εξάλειψη των αιτιών που γεννούν την ασθένεια.

Στις δευτερογενείς υπηρεσίες πρόληψης, για την προ-συμπτωματική διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας.

Στην τριτογενή υπηρεσία, θεραπευτική δηλαδή παρέμβαση, η οποία αρχίζει μετά την κλινική εκδήλωση της νόσου, παρέχει πολύ εξειδικευμένες -νοσοκομειακού χαρακτήρα- υπηρεσίες Υγείας και παραπέμπονται σε αυτό περιστατικά που εκτός από εξειδικευμένη νοσοκομειακή αγωγή, προσφέρονται και για επιστημονική έρευνα. Στόχος της είναι η πρόληψη του θανάτου, η επιβράδυνση της νόσου και η βελτίωση της πρόγνωσης.

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρή απόκλιση μεταξύ δυνατοτήτων και της καθολικής αξιοποίησής τους στον πληθυσμό οφείλεται κυρίως στο σχεδόν ανύπαρκτο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο θα έπρεπε -με τις κατάλληλες υπηρεσίες και την πλήρη στελέχωσή του- να εφαρμόζει συστηματικά τα σχετικά προγράμματα προληπτικού ελέγχου με τις επιστημονικά ενδεικνυόμενες εξετάσεις, την ενημέρωση των οικογενειών με παιδιά, στα σχολεία κλπ. και την πραγματοποίηση των εμβολιασμών.

Αυτό απαιτεί πλήρη καταγραφή του πληθυσμού και των αναγκών του από το δημόσιο Κέντρο Υγείας κάθε περιοχής και θα έχει στην ευθύνη του τα παιδιά από τη γέννησή τους και σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους με προγραμματισμό και εφαρμογή όλων όσα απαιτούνται σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Από την πλευρά των λαϊκών αναγκών είναι τεράστιες οι δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας και του μεγάλου αριθμού υγειονομικού προσωπικού να μπουν σχεδιασμένα στην υπηρεσία για την προάσπιση, αποκατάσταση και βελτίωση της υγείας του λαού. Η επιστημολογική εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας έχει επικεντρώσει κυρίως το ενδιαφέρον και τους πόρους στη θεραπευτική (κερδοφόρα) αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, σε βάρος της προληπτικής στρατηγικής.

Μπορεί τα εκατομμύρια να τρέχουν όπου χρειάζεται για το κράτος, για να στηριχτούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά οι υγειονομικοί  παραμένουμε με καθηλωμένους μισθούς και απλήρωτες  υπερορίες και εφημερίες. Αντίθετα λεφτά υπάρχουν, τόσο για τις φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων, όσο και  για τη δημιουργία υπερδομών φρούρια, που απειλούν να μετατρέψουν το νησί μας σε φυλακές ψυχών,

 

Θυμηθείτε αγαπητοί συμπατριώτες όσοι από εσάςδιαβήκατε ή θα διαβείτε την πύλη του νοσοκομείου ως ασθενείς  ή συνοδοί στο νοσοκομείο, ότι:

Το ένα και μοναδικό νοσοκομείο της Χίου σήμερα καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 52 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, καθώς και σε 3-5 χιλιάδες περίπου φοιτητές, ένστολους και μετανάστες.  Την περίοδο που διανύουμε, το λιγοστό προσωπικό το οποίο στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου είναι κάτω από το όριο ασφαλείας, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού.

Ο χειμώνας βρίσκετε προ των πυλών, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται και το δημόσιο σύστημα υγείας να δέχεται νέα μεγάλη πίεση.Το γεγονός αυτό δεν άφησε ανεπηρέαστο το νησί μας.

Οι εκλογές τελείωσαν, τα κλιμάκια των υποψηφίων πήγαν και ήρθαν μέσα στο νοσοκομείο, μοιράζοντας υποσχέσεις όλοι εκείνοι που ως κυβερνήσεις και ως αντιπολιτεύσεις μας έφτασαν ως εδώ, ωστόσο κανένα από τα φλέγοντα προβλήματα που θέσαμε δεν έχει λυθεί, άλλα ούτε και διαφαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια λύση του στο άμεσο μέλλον. Αντίθετα η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα αφού:

  1. Οι τρομακτικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την «επάρκεια» της λειτουργίας του νοσοκομείου, ενώ οι εργαζόμενοι σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές (ΤΕΠ, ΜΕΘ, Χειρουργική, Παθολογική, Καρδιολογική, ΜΤΝ κλπ)  έχουν στην κυριολεξία γονατίσει εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας τους. Το νοσηλευτικό προσωπικόκαι οι βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική  στη λογική του μπαλώματος για να καλύψουν  τις καθημερινές ανάγκες. Ενώ μας οφείλονται δεκάδες ήμερες άδειας παλαιότερων ετών, καθώς και οφειλόμενα ρεπό.
  2. Η πολυδιαφημιζόμενη νέα παθολογική κλινική αποδεικνύεται, εξαιρετικά μικρή αφού οι διασπορές ασθενών σε άλλες κλινικές (Καρδιολογική, χειρουργική) είναι καθημερινό  φαινόμενο προκειμένω να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες κλίνες.Το γεγονός αυτό φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια την αναγκαιότητα επισκευής και του κτηρίου 1ο και 2ο (παλαιά παθολογική) το οποίο μένει εγκαταλελειμμένο, αν και έπρεπε να έχει φτιαχτεί και παραδοθεί μαζί με τη νέα πτέρυγα, ως συνοδό έργο, απ’ την ανάδοχο εταιρεία, της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ .
  3. Σοβαρότατα είναι και τα προβλήματα λειτουργίας του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου λόγω των μεγάλων ελλείψεων κυρίως ιατρικού, αφού οι εναπομείναντες  ακτινολόγοι δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των εφημεριών.  Εκτός λειτουργίας παραμένει ο μαστογράφοςένω εξ αιτίας των ελλείψεων δεν είναι δυνατή και η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου.
  4. Οι λίστες αναμονής για ένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τους έξι μήνες.
  5. Οι ελαστικές μορφές εργασίας παγιώνονται. Ενώ,  μετά την ολιγόμηνη  παράταση των συμβάσεων τους,  εκείνο που διαφαίνεται είναι    οι εργολάβοι, βήμα – βήμα   βάζουν υπό τον έλεγχό τους βασικούς τομείς λειτουργίας του Νοσοκομείου, κάνοντας  την αρχή με τις υπηρεσίες καθαριότητας και πλυντηρίων για να πάρουν σειρά η σίτιση, η φύλαξη, όπως και οι υπηρεσίες του αξονικού και μαγνητικού τομογράφου του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος.
  6. Η δυσλειτουργία του ΕΚΑΒ δεν έχει αντιμετωπιστεί με νέες προσλήψεις, Έτσι ο κίνδυνος να μην υπάρχει πλήρωμα για δεύτερο ασθενοφόρο και στην πρωινή βάρδια παραμένει ορατός.
  7. Το νοσοκομείο της Χίου δεν διαθέτει ιατρικές ειδικότητες, όπως πχ ενδοκρινολόγο και παιδοψυχίατρο, ενώ πολλές άλλες είναι μονήρης, όπως αυτή του νευρολόγου, του αιματολόγου και του ογκολόγου γεγονός που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα όπως μεγάλη αναμονή σε ραντεβού και άλλα.Παράλληλα εξαιτίας της έλλειψης ψυχιάτρων είναι αδύνατη η έναρξη λειτουργία της νέας ψυχιατρικής κλινικής, η οποία έχει περιοριστεί σε μόνο σε ημερήσια βάση.
  8. Τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά περιφερειακά ιατρεία βρίσκονται στην ίδια και χειρότερη κατάσταση, υποστελεχωμένα και χωρίς εξοπλισμό.  Η ανυπαρξία του δημόσιου συστήματος ΠΦΥ οδηγεί τον κόσμο στο ένα και μοναδικό νοσοκομείο του νησιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε τόσο μεγάλο όγκο περιστατικών.
  9. Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης της Χίου, συνεχίζει να υποβαθμίζεται, καθώς οι χώροι του έχουν καταληφθεί από τα σχολεία της ειδικής αγωγής και την νοσηλευτική σχολή του Νοσοκομείου, απόδειξη, του πως οι υπεύθυνοι αντιλαμβάνονται το ρόλο του!

Για τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και το σύνολο των εργαζομένων στο νησί πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι λύσεις μπορούν να υπάρξουν μονάχα όταν η υγεία γίνει υπόθεση του αγώνα τους ενάντια στις πολιτικές της εμπορευματοποίησης, που έχουν «στεγνώσει» τη Δημόσια Υγεία, την Πρωτοβάθμια φροντίδα ενώ γιγαντώνουν τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία με ευθύνη όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν.

Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.